טיפול בגינה בחורף

הטבע חכם! הוא יודע להתאים את הצמחיה שיצר לתנאי מזג האוויר בבתי הגידול שהועיד לה. כך לפחות היה עד שינויי האקלים בשנים האחרונות.

אבל מה עושים בגינה עם צמחיה שהחורף לא תמיד מטיב איתה? לפניכם מספר טיפים שיאפשרו לגינה שלכם לעבור את החורף בשלום!

מצע קרקע אידיאלי לצמחיה בכל עונות השנה

חצרות של בתים צמודי קרקע בישראל סובלים לא פעם מאיכות ירודה של הקרקע.

הסיבה העיקרית לכך היא שאריות של פסולת בניה שהקבלן לא טרח לפנות. לפעמים הפסולת חבויה מספיק עמוק באדמה כדי שלא תבחינו בה, ומעליה שכבה לא מספקת של מה שקרוי אדמת חמרה לגינה.

אדמת חמרה לגינה היא מצע אידיאלי לגידולי גינה ביתית, אך כשהיא מהווה רק ציפוי קוסמטי לפסולת בניה, הגינה לא תעלה ותפרח. ואתם שהשקעתם את מיטב זמנכם בטיפוחה, ופיתחתם ציפיות לא תבינו במה חטאתם.

אז לפני שאתם מתחילים בכלל להשקיע בגינה כסף ואנרגיה, וודאו שהקרקע הוכשרה כראוי ותחסכו לעצמכם עוגמת נפש מתמשכת.

הכן גינתך לחורף!

באופן כללי, החורף קר, קרינת השמש, שהיא נשמת אפם של הצמחים, נחלשת. הגשמים, וברוך השם בחורפים האחרונים לא היה חסר, מכים בעלווה ומציפים את הקרקע.

ברד אף מזיק ביתר שאת, ושלגים על אחת כמה וכמה. אבל בסופו של דבר אנחנו חיים בישראל, ואפשר להתנחם בכך שהחורף כאן הוא בקושי סתיו בארצות הקרות.

ובכל זאת, כדאי לתת את הדעת על מספר עקרונות חשובים, שיעזרו לגינה שלכם לעבור את החורף בשלום.

צמחיה עונתית וצמחיה רב שנתית

עצים הם צמחיה רב שנתית, ולא צריך לקחת ליד מדריך צמחים כדי לדעת את זה. גם רוב השיחים נמנים על קטגוריה הזאת. אבל בכל הנוגע לפרחים וצמחי תבלין הסיפור שונה.

לכן, לפני שאתם שותלים או זורעים לקראת החורף פרחים וצמחי תבלין, התייעצו עם בעל המשתלה וּודאו שהצמחים מתאימים לעונה זו של השנה. לא מעט אנשים אינם נותנים על כך את הדעת, והתוצאה – אכזבה.

השקיה בחורף

מי הגשמים יחסכו לכם הרבה מים בחורף. עם זאת כדאי לזכור שני דברי:

1- החורף הישראלי רצוף בלא מעט ימי השמש, שהם אולי הימים היפים ביותר בשנה – מצד אחד קרני שמש חמימות, ומצד שני לא חם ולח כמו בחודש אוגוסט.

לכן, באותם ימי חורף בהם אתם מתפנקים תחת קרני שמש מלטפות, חשוב מאוד לתקוע מדי פעם את האצבע באדמה סביב הצמחים ולוודא שלא התייבשה. במקרה וזה המצב השקו את הצמחיה, אבל בלי להגזים!

2. לאדמה יש כושר ספיגה מוגבל. כך שבתקופה ממושכת של גשמים הגינה מוצפת והצמחיה העדינה טובעת בשלוליות. אם לא תטפלו בזה בזמן השורשים ירקבו והצמחיה תסיים את חייה.

לכן, חשוב ביותר לחפור בחורף תעלות לניקוז מי הגשמים, ולהשאיר לצמחים קרקע לחה באופן מידתי. בבתים הבנויים בגובה מפלס הגינה המהלך הזה יכול גם למנוע חדירת מים לבית.

דרך נוספת להגדלת כושר הספיגה של האדמה היא כיסוי האדמה בטוף. אלא שהטוף עשוי להערים קושי בהמשך הדרך כשתרצו לעבד את האדמה ולהכשיר אותה לגידולים חדשים.

לכן, הניקוז עדיף בעינינו על פני הטוף, למרות שיגבה מכם יותר זמן ואנרגיה.

טיפול בגינה בחורף

דישון בחורף

גשמי החורף יוצרים סחף ומדללים את המינרלים ואת הדישון הטבעי שנוצר באדמה כחלק מתהליכים המתקיימים בין הצמחיה לאורגניזמים החיים בה.

מומלץ לדשן מדי פעם את האדמה, אך לא באופן מוגזם. עם זאת חובה לעשות זאת באמצעות קומפוסט ולא עם זבל כימי, שכן בחורף זה עלול להביא יותר נזק מתועלת.

גינה בטוחה בגיזום נכון

מי שראה פעם עץ שנעקר משורשיו או שעניפיו נשברו כתוצאה מסופת רוחות עזה, מודע בוודאי לחיוניות של גיזום העצים בגינה בחורף.

ענפי העץ ועלוותו לוכדים את הרוח בדומה למפרש אוניה. כשכוח אדיר שיש ביכולתו להשיט אוניה נתקל בהתנגדות של עץ נטוע בקרקע, עלולים העץ או ענפיו להיכנע ולקרוס תחת הכוח המופעל עליהם.

התוצאה עלולה להיות הרת אסון כשהעץ קורס על חוטי חשמל, על רכוש או על בני אדם. לכן מומלץ לפני בוא החורף לעשות לעץ תספורת ולהבטיח את שלום הסביבה ואת הישרדותו של העץ עצמו.

תמיכה בנזקקים – בשתילים רכים!

גם לשתילים הרכים צרות משלהם. אמנם הם אינם מתנשאים לגובהם של עצים וסופות, ועלוותם אינה סמיכה מספיק כדי לסבול מאפקט המפרש, אבל הם חשופים לגשמים וברד שעוצמתם עלולה להכריע אותם.

לכן, מומלץ לתמוך את הצמחיה הרגישה במוטות הקבועים היטב באדמה.

יישום הטיפים הנ"ל אינו דורש משאבים מיוחדים, כל שאם אתם רוצים ליהנות מהגינה גם כשהחורף יפנה את מקומו לאביב, הקפידו על ביצועם.

בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *