ארון מזווה – אחסון במטבח של פעם
בעבר הרחוק מאוד כאשר חיו בני האדם כנוודים או ציידים לא היו מאחסנים מזון כמעט כלל, למעט בחברות שלמדו לשמור מזון בקרח או לייבשו ולאחסנו ואולם גם כאשר בעת העתיקה היו מאחסנים מזון לא היה זה לזמן ממושך כי המזון היה מתקלקל.
אחת הדוגמאות לכך הינה במצות שאנו אוכלים בפסח. ואולם ככל שהאדם התבסס במקום יחיד, התיישב ולמד לעבד את הקרקע ולסחור התעורר הצורך לפתח שיטות ודרכי אחסון למזון ואחת הדרכים היא לאחסן את המזון בארון מזווה.
בתקופה הטרום תעשייתית בענף המזון, עדיין היה על מרבית האנשים בעיקר אלה היושבים באזורי פריפריה להשקיע ולהכין מקום ייחודי לאחסון מזון ושמירתו לעונות בהן לא יהיה זמין.
בתקופות אלה לא נעשה שימוש בארון מזווה אלא היה נהוג שמתחת לכל בית ישנו מרתף ובו היו מאחסנים את המזון העודף שיש לשומרו לזמנים בהם לא ניתן להשיג את המזון.
כבר בעת ההיא היה נהוג שבצמוד למטבח או בתוכו יהיה ארון מזווה קטן שבו היו מחזיקים כמות מזון קטנה לצריכה יומיומית ולעתים גם מוצרי מזון שאינם נוטים להתקלקל.
מרתף הבית שימש לאחסון מרבית מוצרי המזון לעתים לשנה שלמה או עד לגיחה הבאה לשוק שהתקיים בעיר רחוקה. לא היה ניתן לגשת לחנות הנוחות או הסופר השכונתי ולקנות את מה שחסר בבית.
המעבר מחנות המכולת השכונתית למרכזי הקניות והסופרים הענקיים.
מתחילת המאה הקודמת בעקבות המהפכה התעשייתית גם תעשיית המזון התפתחה במהירות ורבים מסוגי המזון עברו עיבוד ותהליכי שימור שאיפשרו אגירת מזון וצבירתו וזאת לצד תהליך עיור מהיר שבו נבנו בתים רבים ולהם מטבחים מודרניים יחסית.
בתקופה זאת אם בשל המלחמות שחווה העולם המערבי או בשל הנטייה הבסיסית לאגור מזון עדיין היה מקובל שלכל מטבח בנוי קיים בו ארון מזווה שלעתים גודלו היה כחדר קטן.
ראוי לזכור שגם בתקופה זאת היה מקובל שבכל שכונה קיימת חנות או כמה המספקות לתושבים את המזון הטרי. חנויות אלה החלו בשלב מאוחר יותר להפוך למכולות קטנות בהם ניתן להשיג כמעט הכל.
באמצע המאה הקודמת ובעיקר לקראת סופה התפתחות תעשיית המזון והמסחר הובילה לכך שכמעט כל סוגי המזון היו זמינים בכל ימות השנה, וניתן היה לרוכשן בקרבת הבית בחנויות נוחות או המכולת השכונתית.
משום כך במטבחים שנבנו בתקופה זאת לא כללו ארון מזווה מכיוון שלא התעורר צורך לאחסן מזון רב.
לקראת סוף המאה הקודמת החלו גם חברות המזון הגדולות להקים כחלק מקניוני הענק, חנויות וסופרמרקטים עצומים לממכר מזון וכל צורכי הבית. גודלן של החנויות ותהליכי גלובליזציה בתחום המזון אפשרו את ריכוז הקניות כולן במקום אחד ולצד זאת יצירת הזדמנויות להורדת מחירים משמעותית.
על אף שבתקופה זאת סגנון הבנייה ועיצוב המטבחים לא כלל ארון מזווה מכיוון שלא התעורר צורך באגירת מזון.
ארון מזווה בעידן מרכזי המזון והקניונים הגדולים
מסוף המאה הקודמת ועד לימינו התפתחה מדיניות שיווק אגרסיבית על ידי משווקי המזון כמו גם על ידי כל היצרנים המתועשים שהשפיעו משמעותית על התפתחותה של תרבות הצרכנות בחברת השפע.
לא תמיד תהליכי עיצוב המטבח והבית התפתחו בחפיפה להתנהלות זאת ונוצר פעמים רבות הצורך להוסיף ארון מזווה למטבח קיים או לבנות ארון מזווה בחלל פנוי ששימש למטרות אחרות בבית.
בשנים האחרונות השימוש הלך והתגבר הצורך לבצע התאמות במטבחים רבים ואפילו במשרדים כאשר הקניות במרכזי המזון הגדולים תפסו תאוצה של ממש ורבות מהמכולות השכונתיות חדלו מלפעול.
במקביל נפתחו כמעט בכל שכונה חנויות נוחות וסופרים קטנים אשר פתוחים עד שעות הלילה ובסופי שבוע.
אולם המחירים בסופרים אלה גבוהים כך שעדיין כאשר מדובר במשפחה יהיה עליה לערוך מדי פעם קניות גדולות במרכזי המזון.
קניות גדולות אלה מחייבות חלל אחסון נוח וזמין ולשם כך יש להוסיף ארון מזווה בכל מטבח שאינו קיים.