הגנה על המחשב מתחילה עם המשתמש עצמו.
במקרים רבים, אנחנו אלו שמביאים את הסיכון אל המחשב שלנו – בדרך כלל דרך פעולות בלתי מודעות ולא זהירות באינטרנט. לכן, חשוב להיות משתמשים חכמים במרחב האינטרנטי.
אבל מה זה בדיוק "משתמש חכם"?
משתמש חכם הוא אדם שנוקט באמצעי זהירות על מנת להימנע מסיכונים באינטרנט, זה לא אומר שצריך לפחד, בדיוק כמו שאנחנו לא נלך עם הכסף (או הכרטיס אשראי) ביד, אלא בארנק בתיק, ככה אנחנו צריכים לנקוט בזהירות גם במרחב האינטרנטי.
הנה כמה עקרונות מרכזיים:
מודעות לסכנות: משתמש חכם מודע לסכנות הקיימות באינטרנט – כולל וירוסים, נוזקות, פישינג וגניבת מידע, כיום על כל אחד שמשתמש באינטרנט להבין מהם הדברים האלה, אם אתם לא מבינים במה מדובר אתם חייבים ללכת ולחקור את זה.
ניהול סיסמאות: משתמש חכם יודע לנהל סיסמאות חזקות ושונות לכל אתר, אין יותר סיסמאות של תאריך לידה, מספר טלפון, אפילו סיסמאות משולבות הן קלות מידי, סיסמאות מומלצות מינימום 8 תווים שכולל ספרים, אותיות באנגלית קטנות וגדולות וסימן, ככל שהמערכת יותר רגישה עבורכם ככה תדאגו לסיסמה חזקה יותר.
הימנעות מקישורים חשודים: משתמש חכם לא לוחץ על קישורים חשודים באימיילים, הודעות טקסט, וואטסאפ או פייסבוק, בד"כ תקבלו אותם ממוסד שאתם מחשיבים בטוח כמו הבנק, דואר, מוסד מדיני, עיריה, תמיד תמיד תבדקו את הקישור, יש היום אין סוף הונאות.
אימות דו-שלבי: משתמש חכם מפעיל אימות דו-שלבי (Two-Factor Authentication) לחשבונות רגישים כדי להוסיף שכבת הגנה נוספת, כיום בפייסבוק, באינסטגרם במייל ואפילו בוואטסאפ ניתן להפעיל אימות דו שלבי וזה מומלץ מאוד.
הגנה בפייסבוק, דיווח על תוכן חשוד: אל תתעצלו, דווח על פרופילים חשודים או תוכן לא חוקי, ככה נהפוך את הפייסבוק למקום בטוח.
אימיילים, חשדנות כלפי הודעות לא מוכרות: פתיחה של אימיילים רק מכתובות מוכרות והימנעות מהורדת קבצים מצורפים שאינם מצופים.
הימנעות ממסירת מידע רגיש: לא למסור מידע אישי או סיסמאות, אין שום סיבה לאף גורם לבקש מאיתנו סיסמה או סיסמה שנשלחה ב SMS או בהודעה או במייל, אם מישהו מבקש ממני סיסמה בזאת זה נורה אדום גדולה ענקית.
SMS, לא לפתוח קישורים חשודים: לא לפתוח קישורים שמגיעים מהודעות טקסט לא מוכרות.
אימות מידע: אם מגיעה הודעה מבנק או חברה, ואנחנו חושדים שמדובר בספאם, לא לפתוח, עדיף להתקשר לארגון ולוודא את אמיתות ההודעה מאשר ליפול בפח.
וואטסאפ, אימות דו-שלבי: הפעלת אימות דו-שלבי לחשבון הוואטסאפ.
כמו ב SMS גם בוואטסאפ, חשדנות כלפי הודעות לא מוכרות: לא לפתוח קישורים או להוריד קבצים מצורפים מהודעות חשודות.
עד כאן בנושא משתמש חכם, אבל מה בנושא המכשיר שלי, מחשב או טלפון זה לא משנה.
מתי לפנות למעבדת מחשבים?
אם למרות כל אמצעי ההגנה והשימוש החכם, המחשב הנייד שלכם נתקל בבעיות או נחשף לאיומים שלא הצלחתם לפתור בעצמכם, זה הזמן לפנות למעבדת מחשבים. מומחי תיקון מחשב נייד במעבדת מחשבים יכולים לאבחן ולפתור בעיות מורכבות יותר, ולהחזיר את המחשב שלכם לפעולה תקינה ובטוחה.
עדכון מערכת ההפעלה
ברמה השנייה (הראשונה זה משתמש חכם) של ההגנה, חשוב מאוד להבטיח שמערכת ההפעלה שלכם מעודכנת. מערכת הפעלה מעודכנת כוללת תיקוני אבטחה ותכונות חדשות שמספקות הגנה טובה יותר מפני איומים, בין אם מדובר בטלפון נייד או מחשב תדאגו לעדכן את המערכת על מנת להבטיח שעדכוני אבטחה האחרונים יהיו מותקנים.
אנטי וירוס
היום, רוב מערכות ההפעלה מגיעות עם תוכנת אנטי וירוס מובנית. למשל, ב-Windows יש את Windows Defender, שהוא אנטי וירוס חינמי ואפקטיבי.
לדעתנו, אין צורך להתקין אנטי וירוס נוסף חינמי, אבל אם מישהו מרגיש צורך בהגנה נוספת, מומלץ לבחור באנטי וירוס בתשלום שמציע שכבת הגנה חזקה ומקיפה יותר.
לקריאה נוספת:
דברים נוספים:
גיבוי קבוע של נתונים: כדאי לגבות את הנתונים החשובים באופן קבוע כדי למנוע אובדן מידע במקרה של תקיפה או תקלה.
הימנעות מהורדת תוכנות ממקורות לא רשמיים: חשוב להוריד תוכנות רק מאתרים רשמיים ומהימנים.
התקנת עדכונים לתוכנות קיימות: כמו מערכת ההפעלה, גם התוכנות האחרות צריכות להיות מעודכנות לגרסאות האחרונות.
לסיכום, הגנה על המחשב מתחילה במשתמש חכם שנוקט אמצעי זהירות באינטרנט, ממשיכה בעדכון מערכת ההפעלה ומשלימה עם שימוש באנטי וירוס מתאים. תנו לעצמכם את השקט הנפשי שאתם מוגנים ככל האפשר.